Refinancování hypotečního úvěru

Nižší úrok, než ten původní už s refinancováním nezískáte

Hypotéka je velký finanční závazek, který může být na několik desetiletí součástí vašeho života. Úrokové sazby v roce 2023 jsou na svém maximu za posledních dvacet let. Proto není divu, že končící fixace úrokové sazby dělá mnohým lidem přinejmenším vrásky na čele. Nová splátka díky vyššímu úroku se může navýšit v průměru o 6 000 Kč, a to bude v rodinném rozpočtu už citelně znát. Co dělat, pokud není na splátku?

Doba levných hypoték skončila

Pryč jsou ty časy, kdy bylo možné získat hypotéku s atraktivním úrokem i pod dvě procenta. Ještě loni, tedy v roce 2022 atakovaly úrokové sazby hranici pěti procent. V letošním roce, konkrétně v březnu se úroky přehouply přes hranici šesti procent.

Pro vás, kterým v tomto roce končí fixace, to není rozhodně pozitivní zpráva. Mnoho z vás tak určitě přemýšlí, jak toto navýšení zvládnout. Domácnosti, které získaly hypotéku na hraně svých příjmů, se můžou po zvýšení hypotečních splátek dostat do finančních problémů.

Jak zvládnout konec fixace hypotéky

Ušetřit v dnešní době, kdy díky inflaci se zdražují energie, potraviny a další komodity není rozhodně snadné. Od revizí financí a škrtání nepotřebných výdajů až po prodej samotné nemovitosti konče. Někdy i situace, která se zdá být na začátku kritická, může mít dobrý konec. Zde máte pár tipů, jak se poprat s končící fixací hypotéky.

Vyjednání lepších podmínek u současné banky

Je vhodné, abyste nabídku nové úrokové sazby řešili již tři až čtyři měsíce před koncem fixace. Je to v době, kdy vám banka musí zaslat novou nabídku úrokové sazby.

Tuto nabídku si srovnejte s konkurencí a začnete vyjednávat o lepších podmínkách se svojí bankou. Cílem této strategie není refinancování úvěru u konkurence, ale získání lepších podmínek u své banky.

Každá banka si dobrých klientů váží a snaží se jim vyjít vstříc a přesvědčit je, aby u současných hypotečních úvěrů zůstali.

Refinancování hypotéky u jiné banky

Refinancování současné hypotéky u jiné banky se oplatí v případě, kdy vám jiná banka nabídne úrok o cca 0,5 % nižší než ta současná. Pozor si musíte dát i na poměrně přísné parametry DTI a DSTI, které musíte jako žadatelé splňovat, abyste „novu“ hypotéku získali!

Odložení splátky hypotéky

Ve výjimečných případech můžete využít také odklad splátek, který má smysl při krátkodobém výpadku příjmu. Standartně banky umožňují odklad splátek v rozmezí 3 – 12 měsíců. Jedná se o individuální záležitost a je na konkrétní bance, jestli vaší žádosti vyhoví.

Odklad splátek se vám ale negativně promítne do úvěrových registrů dlužníků a výrazně může ovlivnit případné refinancování nebo získání nového úvěru či hypotéky, a to až po dobu čtyř let.

Prodej nemovitosti

Pokud vám ani refinancování hypotéky nepomůže a splátky hypotéky jsou nad vaše možnosti, můžete nemovitost prodat klasickým způsobem nebo využít službu prodej nemovitosti bez realitky a pořídit si menší a méně nákladné bydlení.

Prodej nemovitosti bez stěhování

Jsou situace, kdy nechcete opouštět svou nemovitost např. bydlí s vámi rodiče, kterým dům dříve patřil nebo v místě bydliště máte přátele, děti jsou zvykle na své kamarády a školu apod. Těch důvodů, proč zůstat v nemovitosti nadále bydlet je jistě mnoho.

Řešením v takové situaci může být zpětný výkup nemovitostí. Nemovitost prodáte, zaplatíte si hypotéku a další případné pohledávky bez toho, abyste se museli z nemovitosti stěhovat. Po prodeji v nemovitosti nadále bydlíte, a to formou nájmu. Po tom, co se vám finanční situace zlepší nebo úrokové sazby se sníží, si můžete nemovitost odkoupit pomoci hypotéky zpět do vašeho vlastnictví.

„Prodat nemovitost a jít bydlet do podnájmu je v zahraničí celkem běžné a určitě se nejedná o nějaké životní selhání.“ Po tom, co se vaše finanční situace zlepší si můžete odkoupit nemovitost zpět do vašeho vlastnictví nebo si pořídit nemovitost novou.“

Bydlení v nájmu

Prodat nemovitost a jít bydlet do podnájmu je v zahraničí celkem běžné a určitě se nejedná o nějaké životní selhání.“ Po tom, co se vaše finanční situace zlepší si můžete odkoupit nemovitost zpět do vašeho vlastnictví nebo si pořídit nemovitost novou.

Další práce navíc?

To je smutná realita dnešních dnů! V současné době už lidé pracují v několika zaměstnáních nebo si přivydělávají k hlavnímu příjmu, aby zvládli splácet své výdaje, nejen hypotéku.

Bohužel, možnost zvýšení příjmu další prací už pro hodně lidí není reálnou možností, protože už nemají dostatek času a energie.

Zpětný výkup nemovitostí

Výkup nemovitostí bez nutnosti stěhování formou nájmu s možností zpětného odkoupení do vašeho vlastnictví.

FAQ

Co znamená fixace hypotéky?

Fixace je časové období, kdy během předem určené doby se nemění výše úrokové sazby ani výše měsíční splátky hypotečního úvěru. Bankovní instituce nabízí u svých hypotečních úvěru nejčastěji fixaci na 1, 3, 5, 7 nebo 10 let.

Jakou zvolit fixaci hypotéky v roce 2023?

Všeobecně je vhodné zvolit v období nízkých úrokových sazeb hypotečních úvěrů delší fixaci. Zajistíte si tak výhodné podmínky a nízkou splátku na delší dobu. V letošním roce, kdy se úrokové sazby pohybují řádově okolo šesti procent a situace na hypotečním trhu nebude ani v roce 2024 růžová, se doporučuje zvolit kratší fixaci úroku, a to na období 3 let.

Co mám dělat, pokud nemám na splátku hypotéky?

V případě, kdy vám banka na konci fixace hypotéky zaslala novou splátku, která je řádově o tisíce korun vyšší z důvodu navýšení úrokové sazby, máte možnost si porovnat aktuální úroky u konkurence a pokusit se u své banky úroky snížit. Pokud vám banka nevyjde vstříc, můžete refinancovat hypotéku u jiné banky nebo nemovitost prodat a pořídit si menší a méně nákladné bydlení.

Refinancování, prodej nemovitosti nebo zpětný výkup?

Vše závisí na aktuální situaci, ale obecně existují následující možnosti:

1. Refinancování hypotéky: znamená nový úvěr s jinou bankou za účelem snížení splátky a získání lepších podmínek. To může být pro vás výhodné, pokud nová hypotéka nabízí nižší úrokovou sazbu, delší splatnost, nižší poplatky a další výhody.

Jednou z výhod výkupu nemovitostí je to, že investoři často nakupují nemovitosti v jakémkoli stavu. Nemusíte tedy investovat do renovace a vylepšování nemovitosti.

2. Prodej nemovitosti: můžete zvážit nemovitost prodat a doplatit z prodeje hypoteční úvěr. Nemusíte přitom čekat až se nemovitost prodá klasickým způsobem za několik měsíců. S prodejem nemovitosti bez realitky získáte peníze okamžitě, a ještě ušetříte na provizi RK.

3. Zpětný výkup: je další z možností a poměrně i vyhledávanou. Zpětný výkup vám umožní prodat nemovitost a zůstat v ní jako nájemce. Jde o bydlení formou nájmu. Nemusíte se nikde stěhovat, odpadnou další problémy spojené se stěhováním apod. Po určité době, kdy se u vás zlepší finanční situace nebo úrokové sazby hypotéky se sníží, si můžete odkoupit nemovitost zpět do vašeho vlastnictví pomocí hypotečního úvěru.

Při výběru vhodné možnosti je důležité zvážit nejen náklady, ale i výhody spojené s každou možností a posoudit, která možnost bude pro vás v danou chvíli nejlepší.